Nieuwbouw 'Aurora' voor Wageningen Universiteit en Research (WUR)

Aan de Wageningen University & Research werken ruim 6.500 medewerkers en 12.000 studenten uit meer dan 100 landen. Op de Wageningen Campus werken zij aan gezonde voeding en een vitale leefomgeving, overal ter wereld. Hier heeft de Berghege Heerkens bouwgroep een nieuw onderwijsgebouw gerealiseerd. Het gebouw heet Aurora en vervangt het pand met de naam Triton.


Uiterst flexibel

Het 3e onderwijsgebouw is ontworpen door LIAG architecten en bouwadviseurs uit Den Haag. Zij tekenden een uiterst flexibel gebouw met een open structuur, die het mogelijk maakt in de toekomst collegezalen om te bouwen tot laboratoria. Het onderwijsgebouw is ontworpen volgens het BENG-principe (bijna energie neutraal gebouwd). Zo wekt één van de gevels energie op. Planten vormen een belangrijk onderdeel in het interieur waarmee het gebouw een bijzonder ‘groene’ uitstraling krijgt. Geen anoniem onderwijsgebouw, maar een transparant gebouw dat laat zien waaraan gewerkt wordt bij Aurora. Zo is van buiten te zien wat zich in het gebouw afspeelt. Een open en uitnodigende uitstraling met logisch op elkaar afgestemde functiezones: een gebouw dat voor de gebruikers verder geen uitleg nodig heeft. 

Uitnodigend en groen

Kenmerkend is het overzicht en zicht op elkaar. Dit inspireert en nodigt uit tot elkaar ontmoeten en het delen van kennis. Hier kom je elkaar écht tegen. Aurora heeft een groene uitstraling. Letterlijk, want levend groen vormt een belangrijk onderdeel in het interieur. Dit is terug te zien in het atrium met haar terrassen van waaruit je een mooi uitzicht hebt op de rest van de campus. Er is een fijn binnenklimaat met een goede luchtkwaliteit. Daglicht valt rijkelijk binnen. In september 2021 is het gebouw in gebruik genomen.

De constructie is bijna klaar

De eerste gevelelementen

De eerste prefab betonnen gevelelementen zijn aangebracht. Deze schuine elementen zijn gemaakt van microbeton. Ze zorgen voor schaduw op de gevel, wat de warmtelast in het gebouw beperkt. Daarnaast zorgen de elementen voor een goede afvoer van regenwater.

Het gebouw krijgt "smoel"

TIJDENS DE BOUW

Meer weten over dit project?

JOEP SCHOONDERMARK

Projectleider

"Wederom een mooi project waarbij ons samenwerkingsverband zich heeft bewezen."

Wilt u meer weten over dit project of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Projecten
Educatie