SPORTCOMPLEX DRIEBURCHT TILBURG

Een sportief kunstwerk

Drieburcht vervulde al 40 jaar op dezelfde plek aan het Wagnerplein in Tilburg de rol van het hart van de buurt. Als hét zwembad van Tilburg. Daarom werd besloten om het vernieuwde complex op exact dezelfde plaats te realiseren; echter wel in een compactere vorm. 

Heerkens van Bavel heeft Sportcomplex Drieburcht gerealiseerd in samenwerking met bouwbedrijf Van Wijnen. Het is een multifunctionele sportaccommodatie met een bruto vloeroppervlak van 12.250 m². Bijzonder aan het gebouw is de gelaagdheid, die een dynamische interactie teweegbrengt tussen de verschillende functies. Er zijn in totaal drie zwembaden, een sporthal die in drie compartimenten deelbaar is, een fitnessruimte, wellness-voorzieningen, naschoolse opvang en een horecagelegenheid in het complex te vinden.

Project
Nieuw sportcomplex
Locatie
Tilburg
Architect
VenhoevenCS Amsterdam
grootte
12.250 m²
Drieburcht Entrance Venhoevencs [Desktop Resolutie]

Interactie met de omgeving

Het ontwerp komt van architectenbureau VenhoevenCS uit Amsterdam. Door het ontwerp is zo veel mogelijk interactie gecreëerd met de omgevingselementen. Grote glazen puien in de achtergevel zorgen voor veel lichtinval en vanuit het zwembad of de whirlpool kijk je het aan de achterkant van het complex gelegen park in. Aan de voorzijde steekt het gebouw op de derde en vierde verdieping iets uit, zodat er een poort ontstaat naar het plein aan de voorkant van het complex.

De verkeersstromen en trappen zijn zo veel mogelijk aan de voorkant gesitueerd, zodat je de mensen door het complex kunt zien lopen. Die openheid en dynamiek past bij de functie van het gebouw. Voor de buitenkant is gekozen voor een monolithische gevel van stucwerk met als blikvanger onmiskenbaar de ‘hybrid skin'. De zwarte vloeiende strepen langs de gevel vertellen als het ware dat binnen alles beweegt.

Pvdkerkhof 6220 [Desktop Resolutie]

Duurzame technieken

Betrokken partijen hebben er alles aan gedaan om het sportcomplex duurzaamheid mee te geven. Daarom is het gebouw zo compact mogelijk gemaakt. Ook is omgekeerde osmose toegepast. Dit is een proces om water te zuiveren, waardoor 75 procent van het water kan worden hergebruikt.

Hiernaast zijn duurzame technieken toegepast, zoals een geïntegreerde warmtepomp en luchtbehandelingskasten voorzien van heatpipes. Het dak van het zwembad is bedekt met duizenden zonnepanelen.

Drieburcht Special Needs Pool Venhoevencs [Desktop Resolutie]

Multifunctioneel centrum

Het multifunctionele sportcomplex Drieburcht Tilburg heeft de volgende kenmerken: 

  • 3 zwembaden
  • whirlpool
  • fitnesscentrum
  • horeca- en vergaderruimten
  • naschoolse opvang in combinatie met sport
  • NOC*NSF sporthal 

MEER PROJECTEN IN MAATSCHAPPELIJK VASTGOED

De Berghege Heerkens Bouwgroep

Dankzij onze ijzersterke krachtenbundeling met familiebedrijf Bouwbedrijf Berghege uit Oss is een bouwgroep ontstaan die behoort tot de top van Nederlandse bouwbedrijven. Onafhankelijkheid, trots, samenwerking, korte lijnen en nuchterheid vormen de pijlers onder onze werkwijze. Met 330 medewerkers én met onze opdrachtgevers: Samen maken wij de hoogste bouwambities waar! 

Meer over de bouwgroep
Bussen Hvb En BB