ZWEMBAD AQUAMAR IN KATWIJK

Vakmanschap

Olco-Sportsphere (een combinatie van OLCO en twee aannemers: Heerkens van Bavel Bouw en Remmers Bouwgroep) heeft een sterk staaltje vakmanschap geleverd met de realisatie van het nieuwe zwembad Aquamar in Katwijk. Op het buitenterrein van het 40 jaar oude Aquamar is een nieuw zwemcomplex ontwikkeld en gerealiseerd. Het verouderde zwembad kon worden gesloopt en maakte plaats voor een riante ligweide.

Project
Zwembad Aquamar
Locatie
Katwijk
Opdrachtgever
Gemeente Katwijk
Architect
Hooper Architects Oosterhout
Aquamar Katwijk 018 [Desktop Resolutie]

Typisch Katwijk

Het project is uitgevoerd op basis van een Design, Build & Maintain contract. Waarbij dus niet alleen het ontwerp en de realisatie voor rekening van Olco-Sportsphere kwam, maar er ook al een onderhoudscontract is afgesloten voor een periode van vijftien jaar.

Nieuw Aquamar is om meerdere redenen bijzonder te noemen. In het ontwerp van Hooper Architects uit Oosterhout is duidelijk rekening gehouden met de bewoners van Katwijk. Dat zie je vooral terug in het interieur, waar typische elementen uit Katwijk terugkomen. Een belangrijk uitgangspunt in het ontwerpproces was ook het creëren van een gebouw met een menselijke maat, dat past in de omgeving. En ook daarin is Hooper met vlag en wimpel geslaagd.

Aquamar Katwijk 013 [Desktop Resolutie]

Voor jong en oud

Het zwemcomplex bestaat uit drie baden. Het wedstrijdbad is 35x25,4 m groot, waarmee het uitermate geschikt is voor waterpolowedstrijden. Het wedstrijdbad heeft 10 banen en een verplaatsbare keerwand.

Het multifunctionele bad van 25×12,5 m groot heeft een beweegbare bodem. Het naastgelegen recreatiebad is 375 m2 en is gebouwd in combinatie met een 100 m2 kleuter- en peuterbad.

Er is veel aandacht voor de recreatieve zwemmer bij Aquamar wat tegenwoordig eigenlijk best bijzonder is. Aquamar spreekt jong en oud aan; aan iedereen is gedacht. De recreatieve zwemmer wordt verwend met een bubbelbad, een kleuter- en peuterbad en een bijzondere glijbaan met interactieve mogelijkheden. Het is helemaal van deze tijd met geluids- en lichteffecten, touchpads in de glijbaan zelf en een selfie die gemaakt wordt als je uit de glijbaan komt.

Aquamar Katwijk 021 [Desktop Resolutie]

Duurzaam zwemmen

Een zwembad is per definitie een moeilijk project om helemaal duurzaam te maken, maar er is alles aan gedaan om dit toch zoveel mogelijk te realiseren. Met een GPR-score van 8,9 zijn we hier goed in geslaagd. Dit is mede gelukt door:

  • zonnepanelen
  • warmtepompen en -wisselaars
  • 100% LED verlichting 
  • warmteterugwinning uit douche- en zwemwater
  • hemelwaterbuffer voor spoelen toiletten
  • duurzame ventilatie met BaOpt-systeem 

De voordelen van het BaOpt-systeem ten opzichte van een traditioneel ventilatiesysteem zijn onder andere lager energieverbruik, geen luchtkanalen in het zicht en een homogenere luchtopbouw.

De Berghege Heerkens Bouwgroep

Dankzij onze ijzersterke krachtenbundeling met familiebedrijf Bouwbedrijf Berghege uit Oss is een bouwgroep ontstaan die behoort tot de top van Nederlandse bouwbedrijven. Onafhankelijkheid, trots, samenwerking, korte lijnen en nuchterheid vormen de pijlers onder onze werkwijze. Met 330 medewerkers én met onze opdrachtgevers: Samen maken wij de hoogste bouwambities waar! 

Meer over de bouwgroep
Bussen Hvb En BB