6 februari 2024

Belangrijke rol Akkerlanen bij gasloos maken Waalwijks zwembad Olympia

18 Twee Onder Een Kap Woningen [Desktop Resolutie]

Gasloos zwembad

De komst van de wijk Akkerlanen en de surfvijver spelen een belangrijke rol in het gasloos maken met het Waalwijkse zwembad Olympia. Met een creatieve oplossing wordt water uit de surfvijver bij het Lido in Waalwijk gebruikt voor het verwarmen van de nieuwe wijk Akkerlanen én zwembad Olympia. Dit systeem levert flinke energiewinst op. 

Zo werkt dat

Zwembad Olympia van het gas af

De betrokken partijen maken bij dit systeem slim gebruik van de surfvijver. Het oppervlaktewater van deze plas warmt in de zomer flink op door de zon. Dit water wordt opgepompt, de warmte eruit gehaald en in de bodem opgeslagen. De woningen van Akkerlanen kunnen hier in de winter mee worden verwarmd, en sinds kort dus ook het zwembad. Als het buiten heet is, zorgt het juist voor verkoeling.

Akkerlanen Gasloos Detail

Flinke milieuwinst

De wijk Akkerlanen krijgt een speciaal buurtwarmtenet dat gaat zorgen voor het verwarmen en verkoelen van de woningen. De installatie van het zwembad wordt nu ook op dit systeem aangesloten. Daardoor  is er in het zwembad geen gas meer nodig, én wordt veel minder elektriciteit verbruikt. Dat levert dus een flinke milieuwinst op. Bij de gemeente hebben ze het zelfs over het meest duurzame gerenoveerde zwembad van Nederland.


Het is systeem is een knap staaltje techniek met de surfplas als middelpunt. Het water aan de bovenkant van de plas kan bij zomerse temperaturen flink oplopen. Het opgewarmde water wordt dan in het systeem gepompt, de warmte wordt eruit gehaald en die warmte wordt in de bodem opgeslagen (WKO). Daar wacht het totdat in de winter die warmte weer nodig is om de woning te verwarmen. 

Lees er meer over op de site van Akkerlanen