Voorbereiding
op de toekomst

Nieuwbouw voor Wageningen Universiteit en Research

In opdracht van de Wageningen Universiteit & Research (WUR) is Heerkens van Bavel Bouw in samenwerking met bouwbedrijf Berghege onder de naam Build2Learn, bezig met fase 1 van de bouw van een nieuw onderwijsgebouw, naar ontwerp van LIAG architecten en bouwadviseurs uit Den Haag.

Aanleiding van de nieuwbouw is de groei van de aantallen studenten in de afgelopen jaren en de groei in studentenaantallen die de komende jaren verwacht wordt. Ook veranderende onderwijsvormen vragen aanpassing van capaciteit en functionaliteit. De stijging van het studentenaanbod is opgevangen door de realisatie van twee onderwijsgebouwen (Forum en Orion) op de Wageningen campus.

Het ontwerp voor het derde onderwijsgebouw bevat een volledig afgestemd, duurzaam en multifunctioneel onderwijsfaciliteit dat in 3 fases kan worden gerealiseerd, uitgaande van de prognoses voor de studentenaantallen en daaruit volgende ruimtebehoefte voor onderwijs de komende jaren.

Het nieuwe onderwijsgebouw wordt vrijstaand met 5 bouwlagen, een techniekverdieping op het dak en een half verdiepte fietsenkelder. Het gebouw omvat bruto ca. 17.500 m2. Het gebouw kenmerkt zich door een open structuur met een atrium, waaraan de onderwijs- en laboratoriumruimten zijn verbonden. Het atrium herbergt bijeenkomstfuncties en food pop-up voorzieningen. Op de 3e , 4 en 5e verdiepingen worden de laboratorium/onderwijsruimten gesitueerd. Op de begane grond komt een grote collegezaal gesitueerd met een tweelaagse hoogte. Overige ruimten worden voornamelijk onderwijsruimten en kantoren.

Naar verwachting wordt het onderwijsgebouw in juni 2021 opgeleverd.

Duurzaamheid

Het gebouw is ontworpen volgens de BENG-principes. Dit betekent onder ander dat, om de BENG-uitgangspunten te behalen, er op het dak zonnepanelen geplaatst zullen worden. Ook is in het ontwerptraject de BREEAM-methodiek gehanteerd als schaduwambitie. Het is niet de bedoeling het gebouw daadwerkelijk BREEAM gecertificeerd wordt, maar een BREEAM excellent ambitie is als menukaart opgenomen in het ontwerp. In de uitvoering zal deze theoretische score gehandhaafd moeten worden. Het gebouw zal aangesloten worden op een WKO-installatie. Met uitzondering van de kelder, zal het gebouw worden voorzien van een sprinklerinstallatie.


TIJDENS DE BOUW

Meer weten over dit project?

JOEP SCHOONDERMARK

Projectleider

"Wederom een mooi project waarbij ons samenwerkingsverband Build2Learn zich kan bewijzen.".

Wilt u meer weten over dit project of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Projecten
Educatie