‘Laatste steen’ HUIS van Roosendaal

21 januari 2022 - Duurzaam en circulair. Dat zijn de sleutelwoorden van het HUIS van Roosendaal. Vanuit die visie keren oude deurposten terug als parket in het nieuwe HUIS en krijgen oude tl-lampen er een tweede leven als nieuwe kroonluchters. Zo goed als alles van het verwijderde materiaal, komt terug dankzij slim hergebruik, of krijgt een tweede leven elders. Geheel in deze lijn is door de bouwpartners van het oude beton van de bakken op het dak, de ‘Laatste Steen’ gemaakt. Deze symbolische laatste steen is op 21 januari door wethouder Cees Lok ingemetseld en gevoegd. Hij deed dat samen met bouwpartners Gebroeders Snellen, Heerkens van Bavel Bouw , SPIE Nederland en Van Dijnsen Installatietechniek die deze steen hebben aangeboden. 

Creatieve uitdaging

Het oude Stadskantoor is volledig gestript. Met het uitgangpunt dat alles circulair en duurzaam moest worden uitgevoerd, was dat een creatieve uitdaging. Er zijn nieuwe slooptechnieken en nieuwe manieren voor het recyclen van materialen ontwikkeld. En er is vanaf het begin gekeken op hoe de verwijderde bouwmaterialen terug konden komen. Materiaal dat hier niet kon worden hergebruikt is verkocht. Met als resultaat dat het resterende niet-herbruikbare materiaal in één kleine sloopcontainer paste! 

Circulair ontmantelen en duurzaam opbouwen
Wethouder Cees Lok: “Die missie van circulair ontmantelen en duurzaam opbouwen is meer dan geslaagd. Het is een nieuw gebouw waarin op sommige zichtbare plekken oude elementen bewust zijn gehandhaafd. En waar succesvol, nieuwe elementen van oude materialen zijn gemaakt. Dat zie je niet aan de nieuwe, recyclede tussenwanden maar bijvoorbeeld wel aan de bijenkasten die straks op het dak staan. De parketvloer op de eerste verdieping en een betonnen plafond of pilaar die gedeeltelijk zichtbaar blijven. Je ziet de circulaire aanpak straks zelfs in de tuin. Bestaande struiken en bomen, die nu nog op een onhandige plaats staan, komen terug in de nieuwe inrichting van de rozentuin. Sfeervol verlicht door armaturen van strips die van de oude gevel afkomen. Een prachtige plek voor de allereerste trouwfoto van een heleboel toekomstige bruidsparen.” 

Een transparant, open en toegankelijk gebouw 
Naast het bouwen aan het HUIS is de afgelopen tijd ook hard gebouwd aan de dienstverlening. Het HUIS van Roosendaal is een transparant, open en toegankelijk gebouw. De dienstverlening wordt net zo open en toegankelijk. Het draait om een gastvrije aanpak; zowel in het HUIS als thuis bij inwoners aan de keukentafel. Straks kunnen inwoners en ondernemers ook online verschillende diensten bij gemeente Roosendaal aanvragen. In het HUIS komen verschillende organisaties op éénzelfde plek te werken. De verschillende organisaties werken op die manier als één overheid samen, om de beste dienstverlening te bieden. De gemeente investeert verder in digitale dienstverlening, zodat er voor inwoners maximale keuzevrijheid ontstaat en de dienstverlening voor iedereen makkelijker en toegankelijker is.

De komende weken staan in het teken van inrichten. Op donderdag 10 maart 2022 gaat wethouder Lok het HUIS van Roosendaal officieel openen.

>>Lees hier meer over het nieuwe HUIS van Roosendaal