NIEUWBOUW HOGESCHOOL ROTTERDAM

Een inspirerende en duurzame onderwijsomgeving

Voor de Hogeschool Rotterdam hebben wij het nieuwe gebouw op locatie Kralingse Zoom gerealiseerd. Het 14.000 m² grote nieuwe gebouw is de moderne thuisbasis van bijna alle economische opleidingen die zijn ondergebracht in de Hogeschool Rotterdam Business School. Het gebouw sluit aan op het bestaande onderwijscomplex dat daarmee in totaal 35.000 m² groot is en ruimte biedt aan maar liefst 10.000 studenten. De locatie Kralingse Zoom kreeg met de nieuwbouw onder andere meer studielandschappen en een nieuwe hoofdentree. Door de transparante plint, waar de mediatheek, de incubatorzone met businesslobby en een grand café huizen, vormt dit het levendige hart van de campus.

In een tijd waarin het onderwijs sinds het coronavirus vaak ook op afstand wordt aangeboden en de gebouwen grotendeels leeg staan, kijkt Hogeschool Rotterdam vooruit. Op de locatie Kralingse Zoom is er een inspirerende en duurzame onderwijsomgeving gecreëerd, waar de beste economen en bedrijfskundigen van de toekomst worden opgeleid. Het nieuwe gebouw is een duurzaam, flexibel gebouw met een opvallende grote glazen gevel, ontworpen door Paul de Ruiter Architects. Studenten dachten mee over hoe de nieuwe school eruit moest komen te zien.

Project
Nieuwbouw Hogeschool Rotterdam Business School
Locatie
Rotterdam
Opdrachtgever
Hogeschool Rotterdam
Architect
Paul de Ruiter Architects
grootte
14.000 m2
Heerkens Van Bavel Hogeschool Rotterdam 00853 [Desktop Resolutie]

Open en verbindend

In het ontwerp staan openheid en verbinding centraal. Het gebouw valt op door een groot trapsgewijs oplopend glazen atrium met een robuuste houtconstructie aan de noordgevel en de monumentale hoofdentree. De houten trappen liggen direct aan de glazen gevel van het atrium en verbinden de verschillende verdiepingen en studiepleinen van het gebouw. De wand van het atrium wordt gevormd door diverse transparante projectruimtes die, net als de trappen, een uitzicht bieden op campus. Omgekeerd geeft de transparante gevel vanaf de campus vrij zicht op de beweging en uiteenlopende activiteiten die zich in het gebouw afspelen. Het transparante karakter van het gebouw haalt de buitenwereld binnen en brengt de binnenwereld naar buiten..

Ideale studieomgeving in toekomstbestendig onderwijsgebouw
Heerkens Van Bavel Hogeschool Rotterdam 00803 [Desktop Resolutie]

Toekomstbestendig en flexibel

Het onderwijs is veel veranderd de afgelopen twintig jaar, en als er één ding vast staat, is dat het de komende twintig jaar nog veel zal blijven veranderen. Denk aan nieuwe technieken, ontwikkeling in onderwijsconcepten en de veranderingen in studentenaantallen van studierichtingen. Om hierop in te kunnen spelen is het uiterst duurzame onderwijsgebouw zo ontworpen dat de verschillende ruimtes van het gebouw flexibel in te delen zijn. Daarnaast sluiten de verdiepingen van de nieuwbouw via loopbruggen aan op alle verdiepingen van de andere gebouwen op de campus. De komende decennia zijn er genoeg mogelijkheden binnen het gebouw om in te spelen op veranderingen in het onderwijs.

"Je vóélt de energie"

Circulair en onderhoudsvrij

De onderdelen die niet flexibel zijn, zoals de draagconstructie en de gevel, worden gemaakt van circulaire, robuuste en onderhoudsvrije materialen. Het nieuwe gebouw van Hogeschool Rotterdam wordt ook energieneutraal. De compacte bouwvorm, hoogwaardige isolatie en op bezetting gestuurde installaties verminderen het energieverlies. De nodige energie wordt straks opgewekt door onder andere zonnecellen op het dak. Ter bevordering van welzijn en gezondheid is door de ontwerper veel aandacht besteed aan de aanvoer van verse lucht, een aangename ruimte-akoestiek en goed gemonitorde en geregelde temperatuurcondities. Ook een maximale hoeveelheid daglicht is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Zo kan via het dak van atrium en de glazen gevel daglicht gecontroleerd binnenvallen.

De Hogeschool Rotterdam is opgeleverd in juli 2023.

MEER PROJECTEN ONDERWIJS EN WETENSCHAP

De Berghege Heerkens Bouwgroep

Dankzij onze ijzersterke krachtenbundeling met familiebedrijf Bouwbedrijf Berghege uit Oss is een bouwgroep ontstaan die behoort tot de top van Nederlandse bouwbedrijven. Onafhankelijkheid, trots, samenwerking, korte lijnen en nuchterheid vormen de pijlers onder onze werkwijze. Met 330 medewerkers én met onze opdrachtgevers: Samen maken wij de hoogste bouwambities waar! 

Meer over de bouwgroep
Bussen Hvb En BB