Koning Willem I College

Heerkens van Bavel Bouw is op de locatie van het Koning Willem I College aan Onderwijsboulevard 3 in 's-Hertogenbosch gestart met een grootschalige vernieuwing. Voor het huidige gebouw, dat volledig wordt opgeknapt, wordt een nieuwe school neergezet. Energieneutraal en passend bij de nieuwe onderwijsvormen. Nieuwe Architecten bna tekende voor het ontwerp!

De eerste fase van de vernieuwing bestaat uit het bouwen van een entreegebouw op het voorplein van de Onderwijsboulevard, het maken van de aansluiting met het bestaande gebouw en het overkappen van de bestaande patio.

De helft van het nieuwe gebouw is bestemd voor studenten en medewerkers van de afdeling Bouw-Infra, Architectuur en Meubeldesign. Deze zijn nu deels gehuisvest op andere locaties in de stad. Het samenbrengen van diverse opleidingen is een grote wens van het college. Ook het Vavo-college, dat zich nu op locatie bij het stadion van FC Den Bosch bevindt, verhuist naar het nieuwe gebouw. Uiteindelijke doel is twee grote campuscomplexen voor het Koning Willem I College: Onderwijsboulevard 3 en de campus Vlijmenseweg, op loopafstand van elkaar. De geplande oplevering van de nieuwbouw is in het voorjaar van 2021.

CONSTRUCTIE VORDERT

Staatsbosbeheer vertelt

Kasper Broek; “Voor de buitenspanten hebben wij Larikshout geleverd, afkomstig uit de Drentse bossen. Het kernhout van lariks is van nature duurzaam en daarom is het goed bestand tegen weersinvloeden. De hoeveelheid hout die wij geleverd hebben groeit in gemiddeld 1 uur en 20 minuten weer bij in de bossen van Staatsbosbeheer (berekend over onze totaal aantal hectares!). Al ons hout is FSC gecertificeerd. Dit keurmerk garandeert dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

De vraag naar duurzaam geproduceerde en hernieuwbare grondstoffen wordt steeds groter. Staatsbosbeheer levert verantwoord hout en draagt daardoor bij aan deze houtbehoefte en aan een biobased economy.

De bossen zijn een belangrijke opslagplaats voor CO2. De CO2 die in hout is vastgelegd, blijft daar altijd in zitten. Ook als het geoogst en verwerkt wordt. Dat maakt hout tot het meest milieuvriendelijke bouwmateriaal ter wereld. Door Hollands hout toe te passen, dragen we bij aan de reductie van CO2 in ons eigen land".

eye-catcher

De grote eye-catcher van de nieuwbouw is de houten hoofddraagconstructie. Het wordt het eerste gebouw in Nederland waarbij zo’n constructie op deze schaal wordt toegepast. Dit geeft het entreegebouw een krachtig eigen karakter, zowel aan de buiten- als aan de binnenkant. De nieuwbouw bouwt voort op de structuur van het bestaande gebouw. Een functioneel gebouw (op een gridstructuur van 8 bij 8 meter), wat elk jaar flexibel kan worden ingedeeld om de ruimten toe te spitsen op het te geven onderwijs. Door de flexibele indeling is het goed aan te passen om in de toekomst het best mogelijke onderwijs te huisvesten.

Een toekomstvast onderwijsgebouw.

Roderik van der Meulen, architect Nieuwe Architecten bna

Een houten draagconstructie in combinatie met betonnen vloeren en transparante gevels is ontworpen als een onderwijzend gebouw, een voorbeeld van inspiratie voor de nieuwe generatie techniekstudenten. De houten draagconstructie 'verbijzondert' het flexibele grid van het gebouw en zorgt voor een altijd aanwezige basiskwaliteit in de onderwijsruimten. Door de stabiliteit van het gebouw in de gevelzone aan te brengen, draagt dit bij aan een sterke herkenbaarheid van het Entreegebouw aan de Onderwijsboulevard. Daarnaast draagt het de duurzame ambities van het Koning Willem I College uit naar de gebruikers van het gebouw en de directe omgeving.

Tijdens de bouw

Grondwerkzaamheden

Meer weten over dit project?

GIJS VAN PUIENBROEK

Uitvoerder

"Een bijzonder en uitdagend ontwerp.".

Wilt u meer weten over dit project of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Projecten
educatie

HOUTEN CONSTRUCTIE VORDERT