Zwembad Aquamar 
in Katwijk

Olco-Sportsphere heeft een staaltje vakmanschap geleverd met de realisatie van het nieuwe zwembad Aquamar in Katwijk. Op het buitenterrein van het 40 jaar oude Aquamar is een nieuw zwemcomplex ontwikkeld en gerealiseerd. Het verouderde zwembad kon worden gesloopt en maakte plaats voor een riante ligweide.

Het project is uitgevoerd op basis van een Design, Build & Maintain contract. Waarbij dus niet alleen het ontwerp en de realisatie voor rekening van Olco-Sportsphere kwam, maar er ook al een onderhoudscontract is afgesloten voor een periode van vijftien jaar.

Nieuw Aquamar is om meerdere redenen bijzonder te noemen. In het ontwerp van Hooper Architects uit Oosterhout is duidelijk rekening gehouden met de bewoners van Katwijk. Dat zie je vooral terug in het interieur, waar typische elementen uit Katwijk terugkomen. Een belangrijk uitgangspunt in het ontwerpproces was ook het creëren van een gebouw met een menselijke maat, dat past in de omgeving. En ook daarin is Hooper met vlag en wimpel geslaagd.Architect Hokan Nummelin

“De alzijdigheid maakt dit gebouw bijzonder. Het nieuwe Aquamar is een bepalend project want het ligt vrij uniek. Doorgaans zou je een complex als dit eerder in een parkachtige omgeving verwachten. Aquamar ligt echter middenin het dorp, aan een marktplein en in de directe omgeving van de kerk. Bij het ontwerp is dan ook rekening gehouden met de zichtbaarheid.

Het gebouw is aan alle zijden representatief. Aan de zijde van de woonwijk is er bijvoorbeeld gekozen voor een getrapte, kleinschalige zichtbaarheid die de privacy van de bewoners respecteert. Aan de kant van het marktplein is de zichtbaarheid daarentegen groot. Daar komt immers het grote wedstrijdbad. Naar de Zeeweg presenteert het gebouw zich prominent aan voorbijgangers. En ook de zijde van de hoofdingang heeft een geheel eigen beleving. Die eenheid in diversiteit maakt het ontwerp bijzonder”. Het zwemcomplex bestaat uit drie baden: Het wedstrijdbad is 35x25,4 m groot, waarmee het uitermate geschikt is voor waterpolowedstrijden. Het wedstrijdbad heeft 10 banen en een verplaatsbare keerwand.

Het multifunctionele bad van 25×12,5 m groot heeft een beweegbare bodem. Het naastgelegen recreatiebad is 375 m2 en is gebouwd in combinatie met een 100 m2 kleuter- en peuterbad.

Er is veel aandacht voor de recreatieve zwemmer bij Aquamar wat tegenwoordig eigenlijk best bijzonder is. Aquamar spreekt jong en oud aan; aan iedereen is gedacht. De recreatieve zwemmer wordt verwend met een bubbelbad, een kleuter- en peuterbad en een bijzondere glijbaan met interactieve mogelijkheden. Het is helemaal van deze tijd met geluids- en lichteffecten, touchpads in de glijbaan zelf en een selfie die gemaakt wordt als je uit de glijbaan komt.

Duurzaamheid

Een zwembad is per definitie een moeilijk project om helemaal duurzaam te maken, maar er is alles aan gedaan om dit toch zoveel mogelijk te realiseren. Met een GPR-score van 8,9 zijn we hier goed in geslaagd.

Zonnepanelen

Warmtepompen en –wisselaars

100% LED verlichting

Warmte terugwinning uit douche en zwembadwater

Hemelwaterbuffer t.b.v. doorspoelen toiletten

Duurzame ventilatie zwemzalen door BaOpt-systeem

De voordelen van het BaOpt-systeem ten opzichte van een traditioneel ventilatiesysteem zijn onder andere lager energieverbruik, geen luchtkanalen in het zicht en een homogenere luchtopbouw.


Meer weten over dit project?

MARTY PARIJS

Hoofd productie

"Dit nieuwe duurzame zwembad past door het mooie ontwerp zonder problemen middenin een woonwijk."

Wilt u meer weten over dit project of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Projecten
sport & leisure