FSW Radboud universiteit

Bouwcombinatie Heyendaal FSW (De Berghege Heerkens bouwgroep voor het bouwkundige deel en Croonwolter & Dros voor het installatietechnische deel) heeft ten behoeve van de Radboud Universiteit nieuwbouw gerealiseerd op de campus in Nijmegen. Het ontwerp is het resultaat van de samenwerking tussen architectenbureau Inbo, Deerns, Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau, Poelmans Reesink Landschapsarchitectuur en het Universitair Vastgoed Bedrijf.

Het ontwerp had als uitgangspunt dat direct contact tussen docenten en studenten de kern van het onderwijs vormt, naast de toekomstige verdere ontwikkeling van digitale onderwijsmiddelen. Het gebouw nodigt studenten uit om niet alleen voor college naar de campus te komen maar om daar ook gedurende de rest van de dag te studeren, te ontspannen en andere studenten en docenten te ontmoeten. Wij denken dat men daar aardig in is geslaagd.

De nieuwbouw is gerealiseerd tussen het Erasmusgebouw en het Spinozagebouw in. Het bestaat uit twee bouwdelen, die via een grand café met elkaar verbonden zijn. Het ene bouwdeel is vier verdiepingen hoog en het andere deel vijf verdiepingen. Naast een centrale, goed toegankelijke laboratoriumvoorziening ten behoeve van onderzoek, zijn collegezalen van verschillende grootte, stiltewerkplekken, practicumruimten, groepswerkplekken en horecavoorzieningen gerealiseerd. Er is alle aandacht besteed aan ruimtelijkheid en lichtinval.


Duurzaamheid

Dit nieuwe pand is het meest duurzame pand van de campus. Het is vrijwel energieneutraal en gecertificeerd  volgens de duurzaamheidsnorm BREEAM, Excellent****. Het pand oogt laag en past prachtig bij de parkachtige omgeving. De hoeveelheid groen op de campus zal ook verder toenemen.

De energie die nodig is voor de installaties in het gebouw, is duurzaam. Op het dak van het gebouw wekken zonnepanelen eigen energie op en via de aansluiting op het hybride-energienet komt duurzame energie uit de warmte-koudeopslag (WKO) naar het faculteitsgebouw. Het gebouw is hierdoor energieneutraal. 

Strategisch gelegen, fraaie trappen, nodigen uit om de trap te nemen in plaats van de lift. Neemt men de lift, dan wordt tijdens het dalen en remmen energie gewonnen, een besparing van 20 procent.

Ook de verwarming en de koeling zijn goed afgestemd op de hoeveelheid (zonwerend) glas en de oriëntatie van de ramen. De compacte vorm van het gebouw en de isolerende ‘schil’ dragen bij aan een laag energieverbruik.


VASTE CONTOUREN

Tijdens de bouw

Meer weten over dit project?

PETER NETTEN

Calculator

"Ook dit nieuwe pand wordt Breeam gecertificeerd.".

Wilt u meer weten over dit project of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Projecten
Educatie