Maria Montessori Radboud Universiteit

Bouwcombinatie Heyendaal FSW (De Berghege Heerkens bouwgroep voor het bouwkundige deel en Croonwolter & Dros voor het installatietechnische deel) heeft in opdracht van de Radboud Universiteit een het duurrzaamste onderwijsgebouw op de campus in Nijmegen gebouwd. Het ontwerp is het resultaat van de samenwerking tussen architectenbureau Inbo, Deerns, Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau, Poelmans Reesink Landschapsarchitectuur en het Universitair Vastgoed Bedrijf.

Uitgangspunt van het ontwerp is dat direct contact tussen docenten en studenten de kern van het onderwijs vormt. Die ondersteunt wordt door de toekomstige verdere ontwikkeling van digitale onderwijsmiddelen. Het gebouw nodigt studenten uit om niet alleen voor college naar de campus te komen maar om daar ook gedurende de rest van de dag te studeren, te ontspannen en andere studenten en docenten te ontmoeten. Die opzet is erg goed geslaagd.

De nieuwbouw is gerealiseerd tussen het Erasmusgebouw en het Spinozagebouw in. Het bestaat uit twee bouwdelen die via een grand café met elkaar verbonden zijn. Het ene bouwdeel is vier verdiepingen hoog en het andere deel vijf verdiepingen. Naast een centrale, goed toegankelijke laboratoriumvoorziening voor onderzoek, zijn er collegezalen van verschillende grootte, stiltewerkplekken, practicumruimten, groepswerkplekken en horecavoorzieningen. Er is alle aandacht besteed aan ruimtelijkheid en lichtinval.


Duurzaamheid

Dit nieuwe pand is het meest duurzame pand van de universiteitscampus. Het is vrijwel energieneutraal en gecertificeerd volgens de duurzaamheidsnorm BREEAM, Excellent****. Het pand oogt laag en past prachtig in de parkachtige omgeving. De hoeveelheid groen op de campus wordt in de toekomst nog verder uitgebreid.

De energie die nodig is voor de installaties in het gebouw, wordt duurzaam opgewekt. Op het dak van het gebouw zorgen zonnepanelen voor eigen energie en via de aansluiting op het hybride-energienet komt duurzame energie uit de warmte-koudeopslag (WKO) naar het faculteitsgebouw.

Strategisch gelegen, fraaie trappen nodigen uit om de trap te nemen in plaats van de lift. Maar ook de lift nemen is duurzaam, want dan wordt tijdens het dalen en remmen energie gewonnen. Dit levert een besparing van 20 procent op.

Ook de verwarming en de koeling zijn goed afgestemd op de hoeveelheid (zonwerend) glas en de oriëntatie van de ramen. De compacte vorm van het gebouw en de isolerende ‘schil’ dragen eveneens bij aan een laag energieverbruik.


VASTE CONTOUREN

Tijdens de bouw

Meer weten over dit project?

PETER NETTEN

Calculator

"Dit nieuwe onderwijsgebouw is Breeam Excellent gecertificeerd."

Wilt u meer weten over dit project of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Projecten
Educatie