Herontwikkeling
V&D Eindhoven

Het voormalige V&D pand, gelegen op de hoek van de Rechtestraat en de Vrijstraat in Eindhoven kent een lange voorgeschiedenis. Het is  sterk verouderd, maar opdrachtgever “Stichting Pensioenfonds Metaal en Techniek” heeft hier doorheen gekeken en besloot het gebouw te herontwikkelen tot een mix van retail en flexibele werkplekken. Het gebouw is centraal gelegen in het hart van het centrum van Eindhoven, kenmerkt zich als een bijzonder groot volume (typisch warenhuis) en heeft een omvang van circa 18.000 m2.

Aan het voormalig V&D pand heeft in de afgelopen 50 jaar (los van onderhoud) geen ontwikkeling meer plaats gevonden, anders dan werkzaamheden namens de huurder. Nu de voormalige huurder het pand heeft verlaten heeft de opdrachtgever de ambitie om het gebouw te laten voldoen aan de tegenwoordige eisen en standaarden.


Duurzame renovatie

Architect Kentie & Partners heeft hierop ingespeeld en ervoor gekozen om de bestaande constructie van het pand intact te houden en zoveel mogelijk zichtbaar te maken. Het pand wordt duurzaam gerenoveerd. Zo krijgt het gebouw o.a. een groen dak en gaat het “van het gas af”. Het wordt van warmte voorzien door middel van warmtepompen.

Heerkens van Bavel Bouw heeft op 28 mei 2020 de turnkey realisatie overeenkomst getekend, wat betekent dat wij de ontwerpstukken verder hebben uitgewerkt tot volledig uitvoeringsgereed ontwerp, in overleg met de opdrachtgever, dat wij de detailengineering voor onze rekening hebben genomen (bouwkundig, constructief, installaties) en dat wij het project naar tevredenheid gaan realiseren en gebruiksklaar en op tijd opleveren. Het gebouw is volledig in 3D ingemeten, volgens een zogenoemde “Point Cloud scan” om vanuit dit 3D model alle disciplines op elkaar af te stemmen.

Een fantastische en uitdagende klus. De uitdaging zal o.a. liggen in het inpassen van een in beton gestorte sprinklerbak van 90 m3 in de kelder.


Digitaal bouwen in een bestaande situatie

Jelco Ruijs, projectengineer
Nog vóór dat wij betrokken waren bij dit project, is de gehele voormalige V&D ingescand in 3D. Middels deze zogenoemde "Point Cloud" is door Kentie + Partners architecten een bestaand model, een bestaand casco model en een nieuw 3D model gemaakt in Revit.

Na de sloop door M. Heezen B.V. hebben wij het gebouw nogmaals in laten meten en het casco model aan laten passen naar de werkelijkheid. Hierbij zijn kleine verschillen zijn naar boven gekomen, die voorheen niet zichtbaar waren, maar wel van degelijk belang zijn. Op dat moment hebben wij ook de coördinatie uitgevoerd van alle installaties. Het inscannen van het gebouw, het 3D modelleren en het uiteindelijk coördineren zorgt er voor dat wij vooraf zogenoemde clashes uit kunnen sluiten. 
Bijgaande foto's laten een afbeelding zien uit het model, één uit de Point Cloud viewer en één van de huidige status.

De sloop is begonnen

De sloopwerkzaamheden zijn inmiddels afgerond, waarbij ook de twee bovenste bouwlagen zijn gesloopt. Hier zal een nieuw paviljoen worden gerealiseerd.

Op het moment dat wij starten met dit mooie project, zullen wij u meenemen.


U wilt meer weten over dit project?

JELCO RUIJS

Projectengineer

"Een mix van retail en flexibele werkplekken in het hart van het centrum van Eindhoven."

Wilt u meer weten over dit project of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Projecten
Retail