Herontwikkeling V&D Eindhoven

Het voormalige V&D pand, gelegen op de hoek van de Rechtestraat en de Vrijstraat in Eindhoven kent een lange voorgeschiedenis. Het is  sterk verouderd, maar opdrachtgever “Stichting Pensioenfonds Metaal en Techniek” heeft hier doorheen gekeken en besloot het gebouw te herontwikkelen tot een mix van retail en flexibele werkplekken. Het gebouw is centraal gelegen in het hart van het centrum van Eindhoven, kenmerkt zich als een bijzonder groot volume (typisch warenhuis) en heeft een omvang van circa 18.000 m2. Aan het voormalig V&D pand heeft in de afgelopen 50 jaar (los van onderhoud) geen ontwikkeling meer plaats gevonden, anders dan werkzaamheden namens de huurder. Nu de voormalige huurder het pand heeft verlaten heeft de opdrachtgever de ambitie om het gebouw te laten voldoen aan de tegenwoordige eisen en standaarden.

Architect Kentie & Partners heeft hierop ingespeeld en ervoor gekozen om de bestaande constructie van het pand intact te houden en zoveel mogelijk zichtbaar te maken. Het pand wordt duurzaam gerenoveerd. Zo krijgt het gebouw o.a. een groen dak en gaat het “van het gas af”. Het wordt van warmte voorzien door middel van warmtepompen.

eerkenHeerkens van Bavel Bouw heeft op  28 mei 2020 de turnkey realisatie overeenkomst getekend, wat betekent dat wij de ontwerpstukken verder hebben uitgewerkt tot volledig uitvoeringsgereed ontwerp, in overleg met de opdrachtgever, dat wij de detailengineering voor onze rekening hebben genomen (bouwkundig, constructief, installaties) en dat wij het project naar tevredenheid realiseren en gebruiksklaar en op tijd opleveren. Het gebouw is volledig in 3D ingemeten, volgens een zogenoemde “Point Cloud scan” om vanuit dit 3D model alle disciplines op elkaar af te stemmen.

Een fantastische en uitdagende klus. De uitdaging zal o.a. liggen in het inpassen van een in beton gestorte sprinklerbak van 90 m3  in de kelder. 

De sloopwerkzaamheden zijn inmiddels afgerond, waarbij ook de twee bovenste bouwlagen zijn gesloopt. Hier zal een nieuw paviljoen worden gerealiseerd.
Op het moment dat wij starten met dit mooie project, zullen wij u meenemen.