Grotiusgebouw
Radboud Universiteit

Midden in het parkachtige landschap van de Radboud Universiteit Nijmegen ligt het nieuwe gebouw van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid: het Grotiusgebouw, vernoemd naar de beroemde rechtsgeleerde Hugo de Groot. Een compact, vrijstaand gebouw dat perfect op de groene campus past. Het ontwerp van Benthem Crouwel uit Amsterdam is gerealiseerd door CeDrie, bestaande uit de Berghege Heerkens bouwgroep en Installatietechniek Kropman BV.

In het gebouw bevinden zich diverse onderwijs- en studieruimtes, een bibliotheek die zich over drie lagen uitstrekt en door de rijen boekenkasten niet over het hoofd gezien kan worden. Verder een restaurant met buitenterras en een collegezaal met een capaciteit van 500 plaatsen. Dat is daarmee de grootste collegezaal van de Radboud Universiteit.

Het gebouw heeft een totale bruto vloeroppervlakte van ruim 26.000 m2. Onder het gebouw bevindt zich een parkeergarage met een capaciteit van 350 plaatsen 

Ruim 26.000 m2

Onderwijs- en studieruimtes

Bibliotheek over 3 lagen

Restaurant met buitenterras

Collegezaal 500 plaatsen

Parkeergarage 350 plaatsen

Op het eerste gezicht lijkt het pand uit drie bouwlagen te bestaan, maar het zijn er in werkelijkheid vijf. De onderste laag (waarin de parkeergarage en de fietsenstalling zijn opgenomen) zakt als het ware in de grond en de bovenste laag is uitgevoerd als een soort terugliggende penthouse-verdieping.

Het hele gebouw straalt licht, transparantie, verbinding en gelijkwaardigheid uit tussen de verschillende gebruikersgroepen. Via de hoofdentree kom je in het centrale, lichte atrium waar je meteen wordt overvallen door een waterval van brede trappen die alle verdiepingen met elkaar verbindt.



Duurzaamheid

Bij het ontwerp is vanaf de eerste lijn rekening gehouden met duurzaam bouwen. Compactheid, energieverbruik en een zo laag mogelijke belasting van het milieu zijn belangrijke aandachtspunten geweest.

Met de volgende duurzaamheidskenmerken als resultaat: 

Zonnecellen en -panelen

Hoge isolatiewaarde

Energiebesparing door overstekken

Optimaal gebruik van daglicht

Reductie stroomverbruik

Bewegingsdetectie

Ventilatie naar behoefte

Koude – warmte opslag

Gerecycled bouwmateriaal



Meer weten over dit project ?

JOHAN KAMP

Hoofd uitvoerder

"Een compact, vrijstaand gebouw dat perfect op de groene campus past."

Wilt u meer weten over dit project of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Projecten
educatie