Zwembad Aquamar 
in Katwijk

Olco-Sportsphere heeft een staaltje vakmanschap geleverd met de realisatie van het nieuwe zwembad Aquamar in Katwijk. Op het buitenterrein van het 40 jaar oude Aquamar is een nieuw zwemcomplex ontwikkeld en gerealiseerd, dus het verouderde zwembad kan worden gesloopt en maakt plaats voor een riante ligweide.

Het project is uitgevoerd op basis van een Design, Build & Maintain contract, waarbij dus niet alleen het ontwerp en de realisatie voor rekening van Olco-Sportsphere kwam, maar er is ook een onderhoudscontract afgesloten voor een periode van 15 jaar.

Nieuw Aquamar is om meerdere redenen bijzonder te noemen. Bij het ontwerp van Hooper Architects uit Oosterhout is duidelijk rekening gehouden met de bewoners van Katwijk en dat zie je vooral terug in het interieur, waar typische elementen uit Katwijk terugkomen. Een belangrijk uitgangspunt in het ontwerpproces was ook het creëren van een gebouw met een menselijke maat, dat past in de omgeving en ook daarin is Hooper met “vlag en wimpel” geslaagd.Architect Hokan Nummelin

“De alzijdigheid maakt dit gebouw bijzonder. ‘Het nieuwe Aquamar is een bepalend project. Het ligt vrij uniek. Doorgaans zou je een complex als dit eerder in een parkachtige omgeving verwachten. Aquamar ligt echter middenin het dorp, aan een marktplein. In de directe omgeving van de kerk. Bij het ontwerp is dan ook rekening gehouden met de zichtbaarheid. Het gebouw is aan alle zijden representatief en voldoet tegelijk aan de verschillende vereisten op dat vlak.
Aan de zijde van de woonwijk bijvoorbeeld is er een getrapte, kleinschalige zichtbaarheid. Daardoor wordt de privacy van de bewoners gerespecteerd. Aan de kant van het marktplein is de zichtbaarheid daarentegen groot. Daar komt immers het grootste bad (het wedstrijdbad). Naar de Zeeweg presenteert het gebouw zich prominent aan voorbijgangers. En ook de zijde van de hoofdingang heeft een geheel eigen beleving. Die eenheid in diversiteit maakt het ontwerp best bijzonder”. Het zwemcomplex bestaat uit drie baden: Het wedstrijdbad is 35 x 25,4 m groot, waarmee het uitermate geschikt is voor waterpolowedstrijden. Het wedstrijdbad wordt voorzien van 10 banen, inclusief een verplaatsbare keerwand.

Het multifunctionele bad van 25×12,5 m groot wordt voorzien van een beweegbare bodem. Het naastgelegen recreatiebad van 375 m2, in combinatie met een 100 m2 kleuter- en peuterbad.

Er is veel aandacht voor de recreatieve zwemmer bij Aquamar wat tegenwoordig eigenlijk best bijzonder is. Aquamar spreekt jong en oud aan. Aan iedereen is gedacht. De recreatieve zwemmer wordt verwend met een bubbelbad, een kleuter- en peuterbad en een bijzondere glijbaan, met interactieve mogelijkheden. Helemaal van deze tijd, met geluids- en lichteffecten, touchpads in de glijbaan zelf en een selfie die gemaakt wordt als je uit de glijbaan komt.”

Duurzaamheid

Een zwembad is per definitie een moeilijk project om helemaal duurzaam te maken, maar er is alles aan gedaan om dit toch zoveel mogelijk te realiseren. Met een GPR-score van 8,9 zijn we hier goed in geslaagd.

Zonnepanelen

Warmtepompen en –wisselaars

100% LED verlichting

Warmte terugwinning uit douche en zwembadwater

Hemelwaterbuffer t.b.v. doorspoelen toiletten

Duurzame ventilatie zwemzalen door BaOpt-systeem

De voordelen van het BaOpt-systeem ten opzichte van een traditioneel ventilatie systeem zijn onder andere: lager energieverbruik, geen luchtkanalen in het zicht en een homogenere luchtopbouw. Alle duurzaamheidsaspecten zijn ook terug te vinden bij bijgaande afbeelding.


Meer weten over dit project?

ROY VAN DE WOUW

Uitvoerder

"Een meerjarenplan en huisvesting en verduurzaming zijn hier belangrijke onderdelen van".

Wilt u meer weten over dit project of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Projecten
sport & leisure