EEN PAND VOLGENS HET
LIFE-CYCLE-PRINCIPE

Jan Tinbergen college

Heerkens van Bavel Bouw is gestart met de realisatie van nieuwbouw voor het Jan Tinbergen College te Roosendaal, naar ontwerp van architecten-en-en uit Eindhoven. Het gebouw zal de huidige dependance gaan vervangen.

Het ontwerp van het nieuwe gebouw is afgestemd op het bestaande JTC-gebouw. Het krijgt dezelfde uitstraling, dezelfde vriendelijke sfeer en goede materialen, dezelfde ruimte en goede voorzieningen. Net als het bestaande hoofdgebouw krijgt ook dit gebouw een mooie opvallende glazen gevel.

De architectuur kenmerkt zich door horizontale lijnen, verticale raampartijen en schuine lijnen die de accenten aanbrengen. - in het nieuwe gebouw worden die schuine lijnen geconcentreerd in de prachtige, twee verdiepingen hoge diamantvormige glasgevel die de open communicatie tussen de school en de buitenwereld symboliseert. De binnen- en buitenruimte lopen in elkaar over. Net als in het huidige gebouw worden ook de wanden tussen gang en lokalen voor een groot deel van (gematteerd) glas, zodat daar licht overal kan toetreden.

De verwachting is dat het gebouw in de zomer van 2020 het gebouw kan worden opgeleverd.

Duurzaamheid

Het nieuwe gebouw voor JTC is ontworpen met het oog op duurzaamheid. Er wordt gebruik gemaakt van warmtepompen en binnen is alle verlichting LED-verlichting. Dit leidt tot veel lager energieverbruik en veel minder onnodige warmteproductie. Bovendien zijn in alle ruimten de lampen aangesloten op aanwezigheidsmelders, zodat de lichten uitgaan als er niemand aanwezig is. Uiteraard wordt de school direct bij bouw uitgerust met zonnecellen.

Er wordt naar materiaal gekeken volgens het 'life-cycle-principe': niet alleen wat er nu zuinig en nuttig kan, maar ook al nadenken over de toekomst. Hoe kan het gebouw in de toekomst nog op andere manieren worden ingezet? Hoe kunnen toekomstige verbouwingen mogelijk worden gemaakt en als het ooit wordt afgebroken, hoe kan het materiaal dan zo goed mogelijk gescheiden en hergebruikt worden?

De klimaatbeheersing is CO2 gestuurd zodat de luchtverversing laag is in ruimten waar geen mensen verblijven, maar direct wordt opgestart zodra mensen de lokalen of andere ruimten binnenkomen. Ook de temperatuur wordt door deze installatie geregeld. Het hele gebouw heeft luchtverwarming - een comfortabele en zuinige manier van verwarmen waardoor de school bovendien geen ruimte kwijt is aan radiatoren. Lagetemperatuur vloerverwarming maakt het mogelijk ruimten afzonderlijk op detailniveau te verwarmen. Er is automatische zonwering die ervoor zorgt dat op heel zonnige dagen de rechtstreekse lichtinval in lokalen en andere ruimten beperkt blijft zodat daar de temperatuur niet te ver kan oplopen.

Meer weten over dit project?

CEES BRENDERS

Hoofduitvoerder

"Een nieuw gebouw ontworpen met het oog op duurzaamheid.".

Wilt u meer weten over dit project of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Projecten
educatie