Academisch Ziekenhuis
Maastricht

De Berghege Heerkens bouwgroep (waar Heerkens van Bavel deel van uitmaakt) heeft de uitbreiding van het Academisch Ziekenhuis Maastricht aan de Verheylaan 10 gerealiseerd. Het ontwerp is van Architecten aan de Maas uit Maastricht.

Bekijk hier de film over dit prachtige project. 

De werkzaamheden omvatten onder andere de realisatie van een logistiek centrum, diverse kantoren en vergaderfaciliteiten, een MRI-centrum met vier MRI’s, poliklinieken en een O.K.-complex met twaalf klinische operatiekamers waarvan twee hybride OK’s. De nieuwbouw bestaat uit zes lagen met kelder en dakopbouw.

De nieuwbouw is via een nieuw, groot atrium ontsloten. Deze vormt via een loopbrug de aansluiting met het reeds bestaande complex. Hier zijn een personeelsrestaurant, diverse zitmogelijkheden en een koffiecorner voor de patiënten en bezoekers te vinden.

21.276 m2 bruto vloeroppervlak

6 bouwlagen

Groot atrium

IVF lab

Poliklinieken

10 klinische OK's

2 hybride OK's 

MRI centrum

Personeelsrestaurant


BREAAM VERY GOOD

Het ontwerp voor de nieuwbouw kreeg als eerste ziekenhuisgebouw in Nederland het BREEAM duurzaamheidscertificaat. Zowel in de ontwerp- als opleverfase werd voldaan aan de criteria voor het BREEAM Very Good-label.

Zo zijn er in de zuidgevel over het totale gevelvlak tussen de raamstroken elementen met PV-cellen geïntegreerd (PV-cellen = Photo Voltaic, een zonnepaneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit).

Ook zijn er CO2 maatregelen genomen in de vergaderruimten waardoor de hoeveelheid luchtverversing in de vergaderruimten zich aanpast aan het aantal mensen in die ruimtes. Daarmee wordt energie bespaard. Ook de temperatuur past zich dankzij sensoren aan, aan het aantal mensen in die ruimtes (comfort regeling). Die sensoren regelen ook de verlichting. Daarmee bespaar je veel energie. De gebouwen hebben een basistemperatuur en een werktemperatuur. Dankzij warmtewisseling wordt afgevoerde warmte teruggewonnen. Een ander voorbeeld van duurzame maatregelen is de keuze voor een lagetemperatuurverwarmings- en een hoogtemperatuurkoelingssysteem met klimaatplafonds, een soort omgekeerde vloerverwarming. ook hiermee wordt verbruik bespaard.

Klik hier voor het BREEAM oplevercertificaat van Verheylaan 10 Maastricht.


Meer weten over dit project?

JOEP SCHOONDERMARK

Projectleider

"Het eerste ziekenhuis in Nederland met een BREEAM certificaat."

Wilt u meer weten over dit project of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Projecten
zorg