Wouter de Jong

Calculator is echt een leuk beroep

Tactische zet

Toen Wouter de Jong (32) een afstudeerstage zocht, kwam hij bij Heerkens van Bavel terecht; een gezellig familiebedrijf. Hij rondde zijn opleiding succesvol af en met een diploma Bouwtechnische Bedrijfskunde op zak kon hij op zoek naar een baan. Hij bleef en kwam bij Heerkens in dienst als calculator. Wouter: “De banen lagen niet voor het oprapen, dus het was eigenlijk een tactische zet om voor de functie van calculator te gaan. Ik wist dat ze die nodig hadden. En al snel bleek dat ik het nog leuk vond ook!”

Wouter Calculator 2

Grote kick

“Calculator is een bijzonder beroep binnen een bouwbedrijf”, vindt Wouter. “Meestal staat het niet bovenaan het wensenlijstje van studenten Bouwkunde. Onterecht, weet ik nu. Bij iedere aanbesteding is het de kunst om slimmer en beter te zijn dan de andere inschrijvers. Niets geeft een grotere kick dan het scoren van een project.”

Bij Heerkens blijven de calculators na de overdracht nauw betrokken bij de uitvoering. Bijvoorbeeld voor de inkoop van grotere onderdelen. “De financiële projectleider deelt zijn cijfers met ons zodat wij daar ons voordeel mee kunnen doen bij nieuwe aanbestedingen. Door de grootte van het bedrijf zijn wij echte alleskunners. Waar de calculatie bij grotere aannemers vaak maar één onderdeel oppakt, zijn wij hier verantwoordelijk voor het hele traject. Daarom het is belangrijk voor ons dat we het gehele proces overzien”, legt Wouter uit. 

Hecht team

Met ‘ons’ doelt Wouter op zijn collega-calculatoren met wie hij een hecht team vormt. “Wij vullen elkaar perfect aan en ook buiten het werk weten we elkaar te vinden. We spreken regelmatig samen af voor een barbecue of ander uitje. Sinds de samenwerking met Bouwbedrijf Berghege sluiten ook de calculators uit Oss daar soms bij aan. De sfeer is echt top, dat mag altijd zo blijven!”

Sowieso is Wouter best honkvast, hij schrikt dan ook niet van een term als ‘baan voor het leven’. “De markt is nu heel anders dan toen ik afstudeerde. Maar recruiters hoeven mij niet te bellen, zij waren er destijds toch ook niet? Bij Heerkens kreeg ik wel alle kansen. Met veel vrijheid om mijn eigen visie op projecten los te laten. En er is volop ruimte voor opleidingen, waar ik al meer dan eens gebruik van heb gemaakt. Ik blijf dus wel bij Heerkens, maar sta zeker niet stil!”

De Berghege Heerkens Bouwgroep

Dankzij onze ijzersterke krachtenbundeling met familiebedrijf Bouwbedrijf Berghege uit Oss is een bouwgroep ontstaan die behoort tot de top van Nederlandse bouwbedrijven. Onafhankelijkheid, trots, samenwerking, korte lijnen en nuchterheid vormen de pijlers onder onze werkwijze. Met 330 medewerkers én met onze opdrachtgevers: Samen maken wij de hoogste bouwambities waar! 

Meer over de bouwgroep
Bussen Hvb En BB