Nieuwbouw Hogeschool Rotterdam Business School 

Een inspirerende en duurzame onderwijsomgeving

Voor de Hogeschool Rotterdam gaan wij het nieuwe gebouw op locatie Kralingse Zoom realiseren. Het 14.000 m² nieuwe gebouw wordt de thuisbasis van bijna alle economische opleidingen die zijn ondergebracht in de Hogeschool Rotterdam Business School. Het gebouw sluit aan op het bestaande onderwijscomplex dat straks in totaal 35.000 m² groot is en ruimte biedt aan maar liefst 10.000 studenten. De locatie Kralingse Zoom krijgt met de nieuwbouw onder andere meer studielandschappen en een nieuwe hoofdentree. Door de transparante plint, waar de mediatheek, de incubatorzone met businesslobby en een grand café huizen, wordt dit straks het levendige hart van de campus.

In een tijd waarin het onderwijs vanwege het coronavirus op afstand wordt aangeboden en de gebouwen grotendeels leeg staan, kijkt Hogeschool Rotterdam ook vooruit. Op de locatie Kralingse Zoom komt een inspirerende en duurzame onderwijsomgeving, waar straks de beste economen en bedrijfskundigen van de toekomst worden opgeleid. Het nieuwe gebouw is een duurzaam, flexibel gebouw met een opvallende grote glazen gevel, ontworpen door Paul de Ruiter Architects. Studenten dachten mee over hoe de nieuwe school eruit moest komen te zien.


Open en verbindend

In het ontwerp staan openheid en verbinding centraal. Het gebouw valt op door een groot trapsgewijs oplopend glazen atrium met een robuuste houtconstructie aan de noordgevel en de monumentale hoofdentree. De houten trappen liggen direct aan de glazen gevel van het atrium en verbinden de verschillende verdiepingen en studiepleinen van het gebouw. De wand van het atrium wordt gevormd door diverse transparante projectruimtes die, net als de trappen, een uitzicht bieden op campus.

Omgekeerd geeft de transparante gevel vanaf de campus vrij zicht op de beweging en uiteenlopende activiteiten die zich in het gebouw afspelen. Het transparante karakter van het gebouw haalt de buitenwereld binnen en brengt de binnenwereld naar buiten.


Toekomstbestendig en flexibel 

Het onderwijs is veel veranderd de afgelopen twintig jaar, en als er één ding vast staat, is dat het de komende twintig jaar nog veel zal blijven veranderen. Denk aan nieuwe technieken, ontwikkeling in onderwijsconcepten en de veranderingen in studentenaantallen van studierichtingen. Om hierop in te kunnen spelen is het uiterst duurzame onderwijsgebouw zo ontworpen dat de verschillende ruimtes van het gebouw flexibel in te delen zijn.

Daarnaast sluiten de verdiepingen van de nieuwbouw via loopbruggen aan op alle verdiepingen van de andere gebouwen op de campus. De komende decennia zijn er genoeg mogelijkheden binnen het gebouw om in te spelen op veranderingen in het onderwijs.


Circulair en onderhoudsvrij

De onderdelen die niet flexibel zijn, zoals de draagconstructie en de gevel, worden gemaakt van circulaire, robuuste en onderhoudsvrije materialen. Het nieuwe gebouw van Hogeschool Rotterdam wordt ook energieneutraal. De compacte bouwvorm, hoogwaardige isolatie en op bezetting gestuurde installaties verminderen het energieverlies. De nodige energie wordt straks opgewekt door onder andere zonnecellen op het dak.

Ter bevordering van welzijn en gezondheid is door de ontwerper veel aandacht besteed aan de aanvoer van verse lucht, een aangename ruimte-akoestiek en goed gemonitorde en geregelde temperatuurcondities. Ook een maximale hoeveelheid daglicht is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Zo kan via het dak van atrium en de glazen gevel daglicht gecontroleerd binnenvallen. 

We werken toe naar een oplevering op 31 maart 2023.


Meer weten over dit project?

QUINT HILHORST

Projectmanager

"Het wordt een duurzaam, flexibel gebouw met een opvallende grote glazen gevel.  Studenten dachten mee over hoe hun nieuwe school eruit moest komen te zien."

Wilt u meer weten over dit project of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Projecten
educatie