Jan Tinbergen college

De nieuwbouw voor het Jan Tinbergen College te Roosendaal is klaar. Het gebouw, naar een ontwerp van architecten-en-en uit Eindhoven is een 'broertje' van het bestaande JTC gebouw.

Een mooi duurzaam gebouw dat lijkt op het hoofdgebouw. Met muren in rood metselwerk, verdiepingen en het dak van dezelfde hoogte, ramen in dezelfde vorm en een architectuur die zich kenmerkt door horizontale lijnen, verticale raampartijen en schuine lijnen in de twee verdiepingen hoge, diamantvormige glasgevel.

GLAZEN GEVEL

DUURZAAMHEID

Het nieuwe gebouw voor JTC is ontworpen met het oog op duurzaamheid. Er wordt gebruik gemaakt van warmtepompen en binnen is alle verlichting LED-verlichting. Dit leidt tot veel lager energieverbruik en veel minder onnodige warmteproductie. Bovendien zijn in alle ruimten de lampen aangesloten op aanwezigheidsmelders, zodat de lichten uitgaan als er niemand aanwezig is. Uiteraard wordt de school direct tijdens de bouw uitgerust met zonnecellen.

Er wordt naar materiaal gekeken volgens het 'life-cycle-principe': niet alleen gericht op wat er nu zuinig en nuttig kan, maar ook al nadenken over later. Hoe kan het gebouw in de toekomst nog op andere manieren worden ingezet? Hoe kunnen toekomstige verbouwingen mogelijk worden gemaakt en als het ooit wordt afgebroken, hoe kan het materiaal dan zo goed mogelijk gescheiden en hergebruikt worden?

De klimaatbeheersing is CO2 gestuurd zodat de luchtverversing laag is in ruimten wanneer geen mensen verblijven, maar direct wordt opgestart zodra mensen de lokalen of andere ruimten binnenkomen. Ook de temperatuur wordt door deze installatie geregeld. Het hele gebouw heeft luchtverwarming - een comfortabele en zuinige manier van verwarmen waardoor de school bovendien geen ruimte kwijt is aan radiatoren. Lagetemperatuur vloerverwarming maakt het mogelijk ruimten afzonderlijk op detailniveau te verwarmen. Er is automatische zonwering die ervoor zorgt dat op heel zonnige dagen de rechtstreekse lichtinval in lokalen en andere ruimten beperkt blijft zodat daar de temperatuur niet te ver kan oplopen.

TIJDENS DE BOUW

Meer weten over dit project?

CEES BRENDERS

Hoofduitvoerder

"Een nieuw gebouw ontworpen met het oog op duurzaamheid.".

Wilt u meer weten over dit project of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Projecten
educatie