“Digitale innovatie brengt vooruitgang, maar het blijft mensenwerk.”

Jelco over bouwen met BIM

BIM in de praktijk

Bouwen met BIM, ofwel bouwen met inzet van een Bouw Informatie Model wordt steeds meer gemeengoed. In het model kan alle relevante informatie tijdens een bouwproject worden opgeslagen; van de ontwerp- tot de beheerfase. En vervolgens gebruikt en beheerd worden in een digitaal 3D-model.

Zo hebben alle partijen die betrokken zijn bij het bouwproces dezelfde informatie en zijn ze continu op de hoogte van de actuele status. Voor zover de theorie. “Dit zien we in de praktijk voor een groot deel zeker terug, maar het blijft mensenwerk”, weet Jelco Ruijs (25), projectengineer en BIM-expert bij Heerkens van Bavel Bouw.

BIM Jelco 1

Werken met Pointcloud

Tijdens zijn studie bouwkunde aan de hogeschool Avans in Tilburg maakte Jelco Ruijs de overstap naar duaal studeren. Jelco: “Vanaf mijn tweede studiejaar besloot ik werken en studeren te combineren. Dat kon bij Heerkens van Bavel Bouw waar ik begon als junior werkvoorbereider. Destijds was het werken met behulp van BIM nog relatief nieuw, maar ik volgde de ontwikkelingen met veel interesse en in mijn derde jaar koos ik voor een minor BIM. Wat ik daar leerde kon ik vervolgens meteen in de praktijk brengen bij de nieuwbouw voor Fontys Stappegoor waar ik de BIM coördinatie voor mijn rekening heb genomen.”

De grootschalige renovatie van het voormalige V&D-gebouw in het centrum van Eindhoven bood Jelco de kans om vanaf de start met BIM te werken. “Het was een bouwteamproject waardoor we al in een vroeg stadium betrokken waren. Architect Kentie & Partners had het bestaande gebouw volledig in laten meten, waarbij er een zogenoemde pointcloud is gemaakt.

Vanuit deze pointcloud zijn drie modellen gemodelleerd: een bestaand, nieuw en bestaand na sloop model. Maar na de sloop stuitten we op onderdelen die niet helemaal overeen kwamen met de pointcloud en de eerdere modellen. Reden voor ons om nieuwe metingen uit te voeren zodat model en werkelijkheid weer met elkaar klopten.”

BB V4 (9)

Partners in BIM

“Sinds ik met mijn studie begon is er op het gebied van BIM een flinke slag gemaakt. Opdrachtgevers vragen er nadrukkelijk om en op onze beurt kiezen wij er onze onderaannemers weer op uit. Zo gebruikte Jac Reijns Staalconstructie bij het V&D-project ook de pointcloud om hun staal te engineeren. Wij hebben het staalmodel vervolgens bij de andere modellen gezet om die weer met andere disciplines te coördineren. Deze werkwijze zorgde ervoor dat alles in één keer perfect paste, er is geen slijptol aan te pas gekomen”, aldus Jelco.

Hoppenbrouwers werd aangetrokken als installateur en Prefabline zorgde voor de houtskeletbouw. Ook hun gegevens werden direct in de modellen geïntegreerd. Dit alles zorgde ervoor dat de afstemming en coördinatie op de bouw in hartje Eindhoven gesmeerd verliep. “Zo kon bijvoorbeeld het paviljoen dat als extra verdieping op het dak werd geplaatst in slechts een kleine week geplaatst en afgesteld worden.”

Kansen voor de toekomst

Voor de toekomst verwacht Jelco nog veel meer ontwikkelingen. “We zijn nu stappen aan het zetten in de samenwerking met onze partners in de Berghege Heerkens bouwgroep. Zo zijn we bezig met het standaardiseren van onze werkprocessen, zodat we uiteindelijk allemaal op één en dezelfde manier werken als we projecten met elkaar maken. Ook in de uitvoering kunnen we nog stappen maken. De gegevens en het inzicht uit de modellen kunnen ons bijvoorbeeld helpen bij het opstellen van taakgerichte werkinstructies voor het bouwplaats personeel”, meent Jelco.

“Het is wel belangrijk dat we iedereen meenemen in de vooruitgang want het is geen wondermiddel. Sterker nog: hoe meer er gestandaardiseerd en geautomatiseerd wordt, hoe meer creativiteit en controle nodig is. Voor zo’n 20% ligt de focus op de tools, de andere 80% moet de focus liggen op de kennis van onze collega’s en partners. Zij moeten er immers mee werken, het blijft mensenwerk!’’

De Berghege Heerkens Bouwgroep

Dankzij onze ijzersterke krachtenbundeling met familiebedrijf Bouwbedrijf Berghege uit Oss is een bouwgroep ontstaan die behoort tot de top van Nederlandse bouwbedrijven. Onafhankelijkheid, trots, samenwerking, korte lijnen en nuchterheid vormen de pijlers onder onze werkwijze. Met 330 medewerkers én met onze opdrachtgevers: Samen maken wij de hoogste bouwambities waar! 

Meer over de bouwgroep
Bussen Hvb En BB