Sportief kunstwerk
zonder weerga!

Sportcomplex
Drieburcht Tilburg

Sportcomplex Drieburcht Tilburg is een sportief kunstwerk zonder weerga!

Drieburcht zat al 40 jaar op dezelfde plek aan het Wagnerplein in Tilburg en fungeerde een beetje als het hart van de buurt. Het was hét zwembad van Tilburg. Daarom werd besloten om het nieuwe complex op exact dezelfde plaats te realiseren, echter wel compacter.

Heerkens van Bavel heeft in samenwerking met bouwbedrijf Van Wijnen Sportcomplex Drieburcht gerealiseerd. Sportcomplex Drieburcht is een multifunctionele sportaccommodatie, met een bruto vloeroppervlak van 12.250m². Bijzonder aan het gebouw is de gelaagdheid, die een dynamische interactie teweegbrengt tussen de verschillende functies. Er zijn in totaal drie zwembaden voorzien, een sporthal die in drie compartimenten deelbaar is, een fitnessruimte, wellness-voorzieningen, naschoolse opvang en een horecagelegenheid. 

Het multifunctionele sportcomplex Drieburcht Tilburg omvat onder andere de volgende faciliteiten:

12.250 m2

3 zwembaden

Whirlpool

Fitness centrum

Horeca- en vergaderruimten

200 m2 naschoolse opvang in combinatie met sport

NOC*NSF sporthal

Het ontwerp komt van architectenbureau VenhoevenCS uit Amsterdam. In het ontwerp is zo veel mogelijk interactie gecreëerd met de omgevingselementen. Grote glazen puien in de achtergevel zorgen voor veel lichtinval en vanuit het zwembad of de whirlpool kijkt men, aan de achterkant van het complex gelegen park in. Aan de voorzijde steekt het gebouw op de derde en vierde verdieping iets uit, zodat er een poort ontstaat naar het plein aan de voorkant van het complex.

De verkeersstromen en trappen zijn zo veel mogelijk aan de voorkant gesitueerd, zodat je de mensen door het complex ziet lopen. Die openheid en dynamiek past bij de functie van het gebouw. Voor de buitenkant is gekozen voor een monolithische gevel van stucwerk met als blikvanger onmiskenbaar de ‘hybrid skin”. De zwarte vloeiende strepen langs de gevel vertellen als het ware dat binnen alles beweegt.



Duurzaamheid

Betrokken partijen hebben er alles aan gedaan om het sportcomplex duurzaamheid mee te geven. Daarom is het gebouw zo compact mogelijk gemaakt. Ook is omgekeerde osmose toegepast. Dit is een proces om water te zuiveren, waardoor 75 procent van het water kan worden hergebruikt.

Hiernaast zijn duurzame technieken toegepast, zoals een geïntegreerde warmtepomp en luchtbehandelingskasten voorzien van heatpipes. Het dak van het zwembad is bedekt met duizenden zonnepanelen.

Zonnepanelen

Omgekeerde osmose

Geïntegreerde warmtepomp

Luchtbehandelingskasten



Meer weten over dit sportief kunstwerk?

JOHN ROOIJAKKERS

Projectleider

"Een multifunctioneel sportcomplex met een bijzonder ontwerp".

Wilt u meer weten over dit project of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Projecten
sport & leisure